slide-5.jpg

Patron

ks. prof. Józef Tischner (1931-2000)...

more

Rekrutacja 2019/2020

Informacje...

more

Kierunki kształcenia

Oferta edukacyjna
2019/2020

more

Egzaminy

Podstawowe informacje...

more

W dniach14 i 19 marca klasa II i III TŻG wraz z nauczycielami D. Kulig - Marcisz, M. Ziębą  i B. Łęczycką odwiedziły Hotel Heron. Celem wycieczki było zapoznanie się z układem funkcjonalnym obiektu, wyposażeniem gastronomicznym, menu i oferowanymi atrakcjami

more

W soboty 30.03. oraz 6.04. w naszej szkole odbył się kurs barmański, w którym uczestniczyła  klasa III TŻiUG.
W pierwszej części - teoretycznej uczniowie poznali historię i typologię alkoholi oraz sekrety barmańskie. Nauczyli się rozróżniać i nazywać sprzęt barmański, rodzaje szkła, surowce stosowane w barze, a także klasyfikację napojów mieszanych z podziałem na kategorie.

more

We wtorek, 05.02. klasa II TŻG wraz z  nauczycielami przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą wzięła udział w wycieczce zawodowej do Pijalni czekolady Penczar  w Korczynie. Młodzież zapoznała się z procesem produkcji i historią  czekolady: od kawowca po wyrób gotowy.

more

„ Potrawy z ziemniaka” - pod tym hasłem dnia 11.09.2018 w naszej pracowni żywienia, klasa III TŻG wykonywała popisowe dania z ziemniaków w ramach Top-Cheff.
Obie grupy wykazały się pomysłowością i kreatywnością w przygotowaniu i sposobie podania wymyślonych przez siebie potraw.

more

W piątek, 21 września, kl. II TŻG uczestniczyła wraz z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą w wycieczce zawodowej do Domu weselnego u państwa Klagów w Gołkowicach    k. Starego Sącza.

Uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym zakładu, wyposażeniem sal, aranżacją wnętrz, a także konfiguracją stołów.

Galeria zdjęć >>>

W drugiej połowie września (17.09.) w ramach zajęć z pracowni gastronomicznej, tym razem klasa II TŻiUG pod opieką nauczycieli Doroty Kulig - Marcisz i Małgorzaty Zięby samodzielnie przygotowała  popisowe potrawy. Tematem przewodnim był ziemniak.

more

Promując zdrowe nawyki żywieniowe,  kl. 2 TŻG na zajęciach pracowni gastronomicznej  27.09. wykonywała trudne zadanie. Biorąc pod uwagę sezonowość produktu i wysoką zawartość witamin w surowcu, uczniowie mieli do dyspozycji określoną grupę składników, z których przygotowali dania.

more

W poniedziałek, 1. października, uczniowie  2 TŻG z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą zapoznali się z wyposażeniem, układem funkcjonalnym oraz okolicznościowymi kartami menu Willi Poprad w Rytrze.

more

W dniach: 9 i 11 października w pracowni żywienia zostały zorganizowane warsztaty kulinarne dla uczniów z gimnazjum w Gołkowicach. Nauczycielki prowadzące warsztaty (Dorota Kulig - Marcisz i Beata Łęczycka) zapoznały młodzież z ofertą edukacyjną naszej szkoły i zaprosiły gimnazjalistów, aby pod okiem starszych kolegów z kl. II i III TŻG przygotowali smaczne potrawy, które później próbowali.

more

Dnia, 30 października, w pracowni żywienia uczniowie klasy III TŻG z gr. 1 pod nadzorem pani Beaty Łęczyckiej brali udział w zajęciach nt.  „Wariacje pierogowe.” Zadaniem było przygotowanie w zespołach po dwa rodzaje pierogów, wyporcjowanie ich oraz sporządzenie do nich odpowiedniego dipu.

more