slide-1.jpg

Patron

ks. prof. Józef Tischner (1931-2000)...

more

Rekrutacja 2018/2019

Informacje...

more

Kierunki kształcenia

Oferta edukacyjna
2018/2019

more

Egzaminy

Podstawowe informacje...

more

„ Potrawy z ziemniaka” - pod tym hasłem dnia 11.09.2018 w naszej pracowni żywienia, klasa III TŻG wykonywała popisowe dania z ziemniaków w ramach Top-Cheff.
Obie grupy wykazały się pomysłowością i kreatywnością w przygotowaniu i sposobie podania wymyślonych przez siebie potraw.

more

W piątek, 21 września, kl. II TŻG uczestniczyła wraz z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą w wycieczce zawodowej do Domu weselnego u państwa Klagów w Gołkowicach    k. Starego Sącza.

Uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym zakładu, wyposażeniem sal, aranżacją wnętrz, a także konfiguracją stołów.

Galeria zdjęć >>>

W drugiej połowie września (17.09.) w ramach zajęć z pracowni gastronomicznej, tym razem klasa II TŻiUG pod opieką nauczycieli Doroty Kulig - Marcisz i Małgorzaty Zięby samodzielnie przygotowała  popisowe potrawy. Tematem przewodnim był ziemniak.

more

Promując zdrowe nawyki żywieniowe,  kl. 2 TŻG na zajęciach pracowni gastronomicznej  27.09. wykonywała trudne zadanie. Biorąc pod uwagę sezonowość produktu i wysoką zawartość witamin w surowcu, uczniowie mieli do dyspozycji określoną grupę składników, z których przygotowali dania.

more

W poniedziałek, 1. października, uczniowie  2 TŻG z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą zapoznali się z wyposażeniem, układem funkcjonalnym oraz okolicznościowymi kartami menu Willi Poprad w Rytrze.

more

W dniach: 9 i 11 października w pracowni żywienia zostały zorganizowane warsztaty kulinarne dla uczniów z gimnazjum w Gołkowicach. Nauczycielki prowadzące warsztaty (Dorota Kulig - Marcisz i Beata Łęczycka) zapoznały młodzież z ofertą edukacyjną naszej szkoły i zaprosiły gimnazjalistów, aby pod okiem starszych kolegów z kl. II i III TŻG przygotowali smaczne potrawy, które później próbowali.

more

W  środę 13.06. klasa 2TŻG wraz z nauczycielami: Dorotą Kulig- Marcisz i Małgorzatą Ziębą odwiedziły pasiekę hobbystyczną państwa Borzęckich. Młodzież zapoznała się z produkcją miodów i różnego rodzaju preparatami pszczelimi np. pyłek kwiatowy, pierzga, propolis, kremy, maści.

more

Carving – to niezwykła dziedzina sztuki kulinarnej rodem z Chin. Wyodrębniła się z tzw. sztuki pałacowej, a pierwsze wzmianki o fantazyjnym  i artystycznym wycinaniu owoców i  warzyw  datowane są na (VII – X w.) czyli okres panowania dynastii Tang.

more

Klasa 2 TŻG  w czerwcu po powrocie z praktyk pochwaliła się nowymi umiejętnościami, a ochotnicy przygotowali dania popisowe. Kwitnące o tej porze krzewy zachęcały do stworzenia zdrowych syropów, zwłaszcza z kwiatów czarnego bzu, a potem  wypiekali ciasta, tym razem w wersji mini: rurki z kremem, babeczki i inne ciasteczka. Na finał zajęć edukacyjnych uczniowie wykonali tort w kształcie lalki.

Galeria zdjęć >>>

Podczas dwudniowej wycieczki (29 - 30 maja) nasza klasa - 3 TŻG - wraz z wychowawcą Małgorzatą Ziębą i opiekunem Beatą Łęczycką poznawała najpiękniejsze polskie góry. W Zakopanem dopisały pogoda, humory, zdrowie, więc nic nam więcej nie trzeba było.

more