slide-6.jpg
01
Gru
Wariacje pierogowe
Posted by Super User

Dnia, 30 października, w pracowni żywienia uczniowie klasy III TŻG z gr. 1 pod nadzorem pani Beaty Łęczyckiej brali udział w zajęciach nt.  „Wariacje pierogowe.” Zadaniem było przygotowanie w zespołach po dwa rodzaje pierogów, wyporcjowanie ich oraz sporządzenie do nich odpowiedniego dipu.

Ocenie podlegał stopień trudności i pracochłonność przygotowania farszu oraz ciasta, a także proces obróbki cieplnej.

Uczniowie zaprezentowali:

- Pierogi syryjskie

- Pierogi ze szpinakiem i dipem czosnkowym

- Mini calzone z grillowanymi warzywami i dipem czosnkowym

- Pierogi z farszem jajeczno - pieczarkowym i sosem tzaziki

- Pierogi z kaszą gryczaną i serem

- Pierogi z tartym  jabłkiem, cynamonem, masłem i cukrem.

Dania były wykonywane z różnego rodzaju ciast i różnymi technikami kulinarnymi: smażone, pieczone i gotowane.

Galeria zdjęć >>>